Vlees, zegt ze, en ze lacht haar tanden bloot

Na een vleesloze week is het weer tijd om de voorraad aan te vullen.
Als doe-het-zelver koop ik natuurlijk geen kant en klaar gehakt, al was het maar omdat ik niet wil betalen voor al dat vet.
Ik geef toe dat mijn zelfgemalen ballen erg droog zijn, maar ja, dat ben ik zelf inmiddels op mijn 59e ook, misschien komt dat de kwaliteit alleen maar ten goede, zal het eens navragen.
Het was wel veel werk, andere keren hielp ManB, maar die lag nog in bed.
Om 8 uur begon ik met malen van anderhalve kilo mooie borstlappen.

Het is geen handig apparaat, je moet steeds het vlees aanstampen, tegelijkertijd draaien, en zorgen dat ie niet wegglijdt. Met 3, of beter nog 4 handen gaat het een stuk fijner, maar is dat niet met veel zaken het geval?
Nog eens een half uur om soepballetjes te maken voor 4 pannen soep (wij zijn maar kleinverbruikers hoor), en 10 gehaktballen.
En al werkend zong ik: Vlees, zegt ze, en ze lacht haar tanden bloot

Tijdens het braden de afwas gedaan, nog steeds het liedje zingend: We laten ons lekker zakken in het heerlijke hete sop.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Vlees, zegt ze, en ze lacht haar tanden bloot

  1. bentenge zegt:

    Deze namiddag liet ik me (lekker) zakken in het (heerlijk) koude (vijver)sop. Ik verzeker je dat dat de ballen niet ten goede kwam. Enfin, dat is een ander verhaal. Ik sta er wel van te kijken dat er nog mensen zijn die zelf hun gehakt malen. Je kan het toch ook redelijk zuiver (zonder vet) kopen ?

  2. Dat is kwaliteitsgehakt dat je bij de slager niet kan kopen. Met een extra eitje toegevoegd zal het met de droogte nog wel meevallen.

    Aan deze kant staan de sukadelappen te stoven. Staat nog geen uur op maar kan er nu al bijna niet meer vanaf blijven 🙂

  3. Appelvrouw zegt:

    – Bentenge,
    Och, dat klinkt als sauna koud sop. Ik heb nooit een man gezien die er met verschrompelde ballen weer uitkwam.
    Bij jullie in België hebben ze natuurlijk slagers die mager gehakt verkopen maar als ik hier mager gehakt koop vermoed ik dat minimaal 1/3e vet is. Veel mensen vinden dat ook lekkerder, een vette bal is malser dan die droge van mij. Maar ik heb dan ook aan een bal van 50 gram genoeg, puur vlees.

    – Henk J,
    Misschien moet ik er wel 2 eieren in doen ipv 1, zal het eens proberen.

    Als je dan ook nog kwaliteitsvlees hebt van bijvoorbeeld de buurderij
    ( https://www.slagerijdebuurderij.nl/ )
    dan heb je vlees waarvoor zelfs een vegetarier zijn bonen voor laat staan.

    Sukadelappen… jij bent ook een smulpaap!

  4. Bij ons inderdaad mager gehakt in de toonbank. Smakelijk!

  5. reinejragolo zegt:

    Ik moet toch even slikken dat zulke prachtige lappen in de gehaktmolen eindigen.

  6. B.Putter zegt:

    Klinkt goed die droge ballen van jou..😄

  7. Appelvrouw zegt:

    – Thomas,
    Echt een ander land dus.
    Wat ze hier mager noemen is net zo vet als normaal gehakt.

    – Reine,
    een paar voordelen: van gemalen vlees kun je rul gehakt maken voor pasta gerechten, soepballen voor in de soep. En gehaktballen voor mensen met slechte gebitten. Maar het allerbelangrijkste is de kooktijd… in 20 minuten klaar. Terwijl een lekker mals stuk algauw 2 uur moet sudderen. we moeten toch zuinig zijn met gas.

    – B.Putter,
    Klinkende ballen, zullen we dan maar zeggen.

  8. Gerrit zegt:

    Dit werd vroeger, als ik het me goed herinner, toch ook al gedaan op de boerderij Appelvrouw.? Het schijnt trouwens dat een ei, broodkruim/paneermeel en olijfolie help om een sappige bal te krijgen.

  9. Appelvrouw zegt:

    Gerrit, bij mijn ouders kregen we geen goed eten, gehaktballen, als we die al kregen, kwamen uit een blik. Ik doe liever geen tarwe in mijn eten, maar soms doe ik er wel havervlokken in. Dan heb ik nog veel meer ballen hahaha.. ManB proeft dat niet eens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s