Knijper test

Terwijl ze hier in de wijk hun geld achteloos verknallen, kreeg ik het -van mijn verjaardagsgeld bestelde- keukengerei thuis geleverd.

Andere jaren gaf ik dat geld aan ManB, het kwam toch bij zijn ouders vandaan maar sinds hij met mij getrouwd is krijgt hij nog maar de helft, en ik die andere. Beetje sneu vond ik dat.
Maar dat is dit jaar afgelopen. Ik heb ook recht op mijn helft. Hoe leuker ik het met hem krijg, hoe meer ik mijn plaats begrijp.

Bij HteD in Drenthe bakte ik onder diens leiding altijd kniepertjes, en hij maakte er meestal rollegies van, zoals de Drenthen dat noemen.
Ter nagedachtenis bak ik ze nu hier thuis. Vanmiddag miste ik hem echt, en had graag een paar kniepertjes met hem gedeeld. Om iets van die heimwee te verlichten deed ik er ook jenever in. HteD was een goede drinker.

Op internet barst het van de recepten maar voor welke moest ik kiezen?
Het werd een geheel eigen brouwsel, veel leuker.

Kniepertjes, eigen recept.
Let op, ik gebruik veel minder suiker en boter dan alle andere recepten aangeven, en dat lukt ook!
Ik zag vooral eenzelfde hoeveelheid suiker als meel. Ongelooflijk. En dan ben ik nog niet eens tegen suiker.

De eerste ging mis, toen was het deeg toch te dun. Meel toegevoegd, en het recept aangepast.

240 gr speltbloem
25 gr amandelmeel
35 gr kokosmeel
(maar je kunt natuurlijk ook gewone heel goedkope tarwemeel gebruiken, misschien dan wat meer suiker?)

180 gr suiker
¼ theelepel vanilliepoeder (of 1zakje vanille suiker)
100 gr gesmolten boter
1 ei
¼ liter water
½ glaasje jenever

Bereiding:

Boter mixen, ei er bij.
Water.
Alle andere ingrediënten.

Het beslag mag stroopdikte hebben.

Zet het (naar wens) een paar uur weg om in te dikken, als het daarna te dik geworden is verdunnen met wat water.
Ik heb de 2e helft de volgende dag gebakken. Beslag was na al die uren in de koelkast mooi dik geworden, nog een opscheplepel water erbij gedaan, en iets minder grote hoeveelheden, een gewone eetlepel vol beslag. Nu heb ik dunnere kniepertjes (zoals het hoort).
En ze smaken precies hetzelfde.

Op mijn frifri Multex:
stand 8
Invetten met boter (met een keukenpapiertje zodat je eventueel tussendoor nog wat kunt invetten).

1 grote eetlepel vol beslag op de plaat.
Dichtdrukken.

De rest spreekt hopelijk voor zich want ik schrijf vooral zo’n recept voor mezelf en een enkel creatieve keukenprins(es).
En dit is het schamele resultaat.
Heel anders dan de bolletjes die ik bij HteD maakte. Dat was veel meer werk, en zoveel vetter.
Ik hou het dit jaar hier bij.

Ohja, alweer mijn laatste footlogje voor dit jaar.
Ik wens alle mensen een goede, en vooral vuurwerkvrije, jaarwisseling zodat we niet de rotzooi, schade en letsels hoeven op te ruimen van anderen.

Mijn goede voornemen is dat ik heel veel liefde ga ontvangen komend jaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Knijper test

  1. reinejragolo zegt:

    Wat zal 2018 ons brengen? Ik ga voor een glaasje van de jonge. Proost.

  2. Ik vind dat je een kookprogramma moet starten op de nationale TV!

  3. bentenge zegt:

    Een zeer goed voornemen ! En ik snap niets van de titel. Wat is nu die knijpertest ?

  4. Appelvrouw zegt:

    – Reine,
    Ik kan je alleen een corenwijn van de erven van Bols, inschenken. Schoonvader drinkt iedere dag op vast tijdstip 1 zo’n glaasje, hij is er inmiddels 94 op geworden en als het aan hem ligt gaat hij naar de 104 op corenwijn. En als hij hier komt staat er altijd die fles klaar, want willen hem ook nog graag 10 jaar zien genieten.

    – Thomas,
    Of een vlog!
    Ik zou nog beroemd kunnen worden maar daar ben ik te bescheiden voor.

    – Bentenge,
    De titel staat voor het knijpertje, hier in Groningen en ook in Drenthe, bekend onder de naam kniepertje (dialect dus). dat komt omdat je het beslag tussen het ijzer legt en samenknijpt.
    In het westen heet het waarschijnlijk oubliehoorn, ik weet het niet zeker. Je kunt ze ook oprollen tot ijshoorntje. Het merk Vechters heeft ze ook in pakken te koop, rolletjes heten ze dan.

  5. Appelvrouw zegt:

    De wafels zijn onder diverse namen bekend:
    oublieën, Nieuwjaarskoeken, ijzerkoeken, knijpertjes, kniepertjes, spekkedikken, euliekrabben en iesenkoeken. Zowel in Brabant als in Vlaanderen bekend als kiesenkookskens tegen en kniepkeukskens.

    Voor nog meer info:
    https://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/107890-over-kniepertjes-en-nieuwjaarsrolletjes.html

  6. Hier bakken ze die dingen vaak tijdens evenementen etc. Voor het goede doel maar ik ben geen liefhebber van knieperties. De katjes in het donker kniepen …. dat dan weer wel 🙂

  7. Appelvrouw zegt:

    Henk J,
    Katjes in het donker kniepen is bijzonder spannend.

    Zij zijn van origine ook wel mierzoet. Ik heb het geluk dat ik net ziek was en nog niet hersteld, en eten nog niet lekker is. Zo blijft er genoeg over voor mijn leuke bekenden in het nieuwe jaar.
    “Je moet er toch wat van maken” zegt schoonmoeder, “ook al vind je er zelf niks aan, dan doe je het maar voor anderen.”
    Dat zal ze weten! Ook zij krijgt een doosje met zoete koekjes.
    En ik verlang alweer naar de vastentijd.

  8. Gerrit zegt:

    Fijn dat je je schoonmoeder zo verwent Appelvrouw. 🙂 Ik wens je een liefdevol en gezond nieuwjaar toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s