Sociaal contact

Daag. Hoe gaat het. Goede morgen. Gaat u fietsen? Daag. Waar komt u vandaan? Goede avond. Staat u hier allang? Even water halen. Wat een regen he. Daag. Wij wonen in… Bent u hier alleen? Wij gaan fietsen.
Wat een wind. Mooi weer he. Blijft u nog lang? Lekker weertje zo. Even afwassen. Hier is helemaal geen vermaak in de omgeving. Wat leest u? Komt u toch koffie bij ons drinken u zit zo alleen.

K N E T T E R G E K word ik van dat sociale gebeuren, per dag ben ik wel 2 uur kwijt aan die onzin.
Ik dacht eerst nog dat ik een leuke sociale vrouw geworden was. Maar toen kwam er een vrouw die me leerde hoe je rust kunt creeeren.
Gewoon negeren die praatjesmakers.
En sinds gisteren kan ik dat meteen uitproberen.

De mevrouw loopt koket met haar gietertje water langs om de wcspoeler te vullen.
Haar driekwart zwarte legging is van goedkope kwaliteit, hij hangt onderaan haar vette billen. Onderaan een paar paarsblauwe opgezette benen.
Het zwarte topje zit strak om de vetrollen die uitpuilend blubberen bij iedere stap.
Griezelig is haar gezichtskleur, net zo grauw paars als haar benen.
Ze glimlacht alsof ze me de gelegenheid geeft iets tegen haar te zeggen zodat ze zelf een heel verhaal op kan hangen. Vertel mij, dat heet sociaal.
Daar trap ik niet in.
Voor er contact ontstaat draai ik me om en loop naar binnen.
En zo hou ik dat al 2 dagen vol, zelfs bij het sanitair, ik doe niet meer sociaal, ik heb geen oren in mijn kop om flauwe kul aan te horen. Ze spoelen al die loze woorden maar de wc door.
Ik leen me er niet meer voor. Maar het is wel een hele shock om er achter te komen dat sociaal niet gelijk staat aan contact.

Sociaal contact

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Sociaal contact

 1. reinejragolo zegt:

  De camping-social-talks lijken me toch een mooie springplank naar een diepzinniger relatie.

 2. Aad Verbaast zegt:

  Is ook niks al die mensen op zo’n camping. Moesten ze ook maar mee ophouden.

 3. Appelvrouw zegt:

  @ Reine,
  Dat is net als met naaste buren, er komt geen contact, alleen gezwam, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Daar moet je van houden.
  Ik heb maar 1 keer een echtpaar ontmoet waar meer diepgang in zat/uitkwam. Dat was fijn, die mensen hadden een verhaal te vertellen. Je kunt niet sociaal blijven in de hoop die ene op de 10000 te treffen. De meeste mensen hebben mij niets te vertellen en ik hun ook niet.
  Ik klets gewoon op mijn blog, daar kunnen mensen er voor kiezen het weg te klikken.

  @ Aad,
  Mee eens.
  Wild camperen lijkt mij ook nog wel wat.
  Het schijnt zo hier en daar te mogen… in het wild, met 12 kleine kruiptentjes of improvisorische hutjes bij elkaar, lekker wild.
  Maar ik pak mijn caravan over een paar dagen weer in, heb genoeg van die leeghoofdigheid.
  Volgend jaar een ander paradijs zoeken.

 4. EJW zegt:

  Ik was eens op een camping waar iedereen zat te kaarten en koffie met elkaar dronk. Ze vonden het maar vreemd dat ik daar geen zin in had. Al gauw was ik het buitenbeentje en lieten me merken dat ik daar niet thuis hoorde. Van die twee weken had ik toch nog nog één leuke week.

 5. Mark zegt:

  Altijd al gezegd dat je een plaatje was

 6. Ik ben wel eens op bezoek op een camping zoals jij die beschrijft. Koffie drinken bij elkaar, kaartje leggen, babbeltje zus en babbeltje zo. Meestal gaat het nergens over maar toch heb je soms maar zo enkele raakvlakken en daaropvolgend een leuk gesprek. Voor mij is dat sociaal genoeg hoor. Ik hou het graag een beetje luchtig. Ik ben iemand die totaal geen trek heeft in diepzinnige gesprekken met iemand die ik nauwelijks ken. Soms krijg je maar zo een compleet medisch woordenboek naar je kop geslingerd en wordt je uitgebreid getrakteerd op zijn/haar medisch dossier over een verloop van 20 jaar. Of iemands oorlogstrauma’s of hele verhalen over iemands rotjeugd. Sorrie maar ik heb genoeg aan mijn eigen rotjeugd en ook aan andermans kwaaltjes heb ik geen boodschap. Voor deze vorm van socialiseren ga ik echt niet naar een camping maar naar vrienden waar ik in mijn leven één & ander heb meegemaakt en die je vertrouwt. Die zijn heel dun bezaaid maar gelukkig zijn ze er wel.

 7. Appelvrouw zegt:

  EJW,
  Oh… hier zitten ze niet veel bij elkaar gelukkig.
  Maar wat jij beschrijft klinkt ook niet goed, dat mensen je dan laten merken dat je er niet hoort. Dat heb ik met een rijtje buren thuis, daar doe ik ook niet mee, maar ik voeg ook niets toe.

  @ Henk,
  Oei, dat is een hele openbaring van je.
  Diepzinnige gesprekken zijn gesprekken met elkaar, niet iemand die zijn eigen beerput opent.
  Dat vind ik ook geen diepgang, het gaat om het gevoel van samen praten, luisteren naar de ander. En dat hoeft niet over iemands moeilijke jeugd of huwelijk te gaan.
  Met een man heb ik veel gesproken over euthanasie en de weg er naar toe. Dat waren van ons beide geen monologen maar inzichten verwerven.
  Daarnaast spraken we ook over politiek, hij vooral, maar ik luisterde graag. En andere zaken, maar niet zo luchtig.
  Luchtig kan best leuk zijn, maar hier gaat dat de hele dag maar door, dat is mij teveel. Ik hoef ook niet iedere dag diepzinnige gesprekken. Maar zodra ik alleen maar als stortbak gebruik word is er voor mij weinig lucht te happen.
  Echte vrienden, of mensen waarmee je verbondenheid voelt zijn ook zeldzaamheden.
  Want daar gaat het toch om, gevoel van contact.

 8. Lehti Paul zegt:

  Kijk jij maar uit vrouw, als je de driekwartleggings met grauwe koppen straks weer ontvlucht en huiswaarts keert, dan sta ik opeens weer voor je deur een potje sociaal te doen! Kun je weer terugvluchten. Je blijft bezig zo. Misschien is digitaal contact wel zo veilig, da’s makkelijker wegklikken. 😉

  Of nee, ik weet het, met je man/ campinggasten/ wandelmaatjes/ spreek je gewoon een codewoord af. Als één van de twee ‘Klik’ zegt, weet de ander dat het tijd is om te gaan. Of tenminste zijn/ haar mond te houden 😉

 9. Appelvrouw zegt:

  Lehti Paul,

  Ohja… dan sta jij weer voor de deur, maar dat is een vesting dus dat is veilig. En erg luchtledig ben je niet.
  Dat codewoord is wel een leuk idee. Heel lang geleden had ik een leuke kennis, die vond het ook altijd maar gedoe met mensen. Ook het verbreken van contact als je elkaar toch niets te vertellen had, hij vond dan een code woord ook wel handig.
  Uiteindelijk is ons contact zonder woord verbroken, dat is dan nóg handiger.
  Maar als ik terug ben… dan ben je de 2e die het wet hoor, ManB de eerste.

 10. Fenny zegt:

  Bij mij bracht een vrouw documenten die haar man (van wie ze ging scheiden) niet mocht zien. Ze hadden geholpen met mijn tent en ze overstelpte me met haar huwelijksproblemen. Ik wist niet zo gauw wat te doen, ik vind bot zijn naar vreemden moeilijk.

  Wat sta je daar mooi ingelijst, met je naam keurig, echt keurig opgeschreven, een krul van de juf 😉

 11. Appelvrouw zegt:

  Fenny,
  Oh wat moeilijk om zo te betrokken bij huwelijks problemen, gaat wel ver he, dat je zelfs documenten moet aannemen. Moeilijk in te schatten hoe dat huwelijk in elkaar zit. Als je door je partner mishandeld, onderdrukt en geïsoleerd wordt kan ik me voorstellen dat je zo’n noodsprong maakt. Aan de buitenkant kun je niet alles zien.

  Ik heb de afgelopen 2 maanden geleerd dat beleefdheid botheid naar mezelf toe is. Er was hier een vrouw die zich ook van iedereen afkeerde, zei niets, ging haar eigen gang, zat met de rug naar het open veld. Wat mij betreft wat ze mijn beste vriendin!
  Maar daarvan leerde ik hoe het ook kan, is wel het ene en het andere uiterste, maar 20 keer op een dag praatjes maken met deze en gene vind ik wat veel en een tussenweg zou kunnen zijn dat je met iedereen 1 keer per dag praat… dan ben je soms nog met 12 mensen 5 minuutjes…
  Maar ik ben nog niet benaderd. Heb gelukkig een man die de (voor) tent opzet.

 12. Rob Alberts zegt:

  Zie ik dat nu goed?
  Sta je in een gouden lijst?

  Bewonderende groet,

 13. Appelvrouw zegt:

  Ja Rob, dat zie je goed, het kroontje ontbreekt nog 🙂

 14. Rob Alberts zegt:

  Het kroontje ontbreekt nog.
  Maar je droomprins heb je al gevonden?

  Er lopen genoeg paarden bij jou op de camping rond.

  Regenachtige groet,

 15. Appelvrouw zegt:

  Mark,
  Maar wel een plaatje voor achter het behang 🙂

  @ Rob,
  Mijn droomprins heeft een mountainbike.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s