Roodvlees eiwit en reuma, en het amehoeladieet

Volgens de dietiste moet ik 100 gr vlees (5x per week!) eten en de andere twee keer vis.
Nu kocht ik natuurlijk vlees met dat keurmerk: lekker dier.
Nou blijkt dat vlees vermengd met een vies dier, maar dat proefde ik natuurlijk niet.
En nu breekt mijn klomp dat een dier die een goed leven heeft gehad, zoals die damherten, door de dierenbescherming niet mogen worden afgeschoten, en die zijn het lekkerst! Net zoals al die ganzen in de weilanden (die in de parken moet je niet hebben, die eten tarwe!)
Ook de paleoten vinden dat je zoveel vlees moet eten, dat is gezond. Onbespoten groenten (neem ik aan, al heb ze dat niet horen zeggen, maar ook niet alles gelezen).
Nu begrijp ik waarom mensen met een beter betaalde baan, ze noemen dat hoger opgeleiden, gezonder zijn. Die hebben al dat geld om zoveel gezonde dingen te eten. Wij armoedzaaiers op en onder bijstandsniveau houden dat geen jaar vol zonder een lening af te sluiten.
Maar nu over al dat vlees. Bij de keurslager zit er dierenkak op en dat eten wij dan weer op, schijnt niet gezond te zijn. Nu denk ik dat ik daardoor zo ziek ben de laatste tijd.
Ook heeft al dat vlees, vooral rood vlees, het probleem dat het eiwit ophoopt in de gewrichten.
Mensen met reumatische klachten zouden dat niet moeten eten.
Blijft over? Varken. En dat verdraag ik niet, ik kots het er zo weer uit.
5 dagen van de week kip, haas of konijn valt ook niet mee. Kip komt me zo onderhand ook de neusgaten uit!
Nu heb ik de afgelopen week veel pijn in mijn gewrichten en vroeg me af of dat van het steppen kwam, maar dat is niet logisch, ik step toch wel vaker!
En toen moest ik weer denken aan die reuma dietiste: geen rood vlees!
Ik was het helemaal vergeten! Maar nu herinner ik me weer dat ik daar mee stopte en veel minder pijn had. En het was geen suggestie want ik geloof nog steeds nergens in, als iets werkt hoef ik er niet in te geloven.
Nu zullen de paleoten beweren dat ik echt over moet stappen op hun dieet want dan gaat ook reuma over en je krijgt van dat dieet vast en zeker ook geen kanker en aids en astma. Hooikoorts verdwijnt als sneeuw voor de zon en wie weet kan ik daarna weer alles scherp zien.
Maar al dat vlees staat me tegen, anders zou ik dat dieet wel proberen, ze hebben wel heel lekkere vlees en graanloze recepten. Maar sommige mensen worden een beetje chagrijnig van vlees, agressief zelfs. Dat heb ik ook wel eens gelezen, dat was in de oertijd noodzaak om je vlees te vangen had je wat agressie nodig en dat kreeg je dan weer van vlees eten, daar kon je geen macrobioot voor zijn.
Maar goed, die paleoten zijn best een inspirerend volkje, ik hou er wel van al die tegenstrijdigheden in het dieet.
Ik weet nog dat in mijn jongere jaren macrobiotiek in de mode was. Lekker hoor!
En de weight watchers waren er geloof ik altijd al.
En dan had je later het brooddieet, sapvasten, ontslakken, Cambridge dieet, Blijf fitdieet, eierdieet, slimfastdieet, liefdesdieet, sonja bakker, en atkinson.
En iedere goeroe en schrijver
of zieltjeswinner
vond dat zijn dieet ieder mens weer gezond maakte.
Maar geen enkele heeft de schijf van vijf ooit uit de weg weten te ruimen.
Net als kanker, hart en vaatziekten en longziekten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Roodvlees eiwit en reuma, en het amehoeladieet

 1. Mark zegt:

  Ik hoor het al weer je bent helemaal aangewezen op mc donald…daar moet je heen fietsen en terug fietsen of steppen dus kom je geen gram aan

 2. Blewbird zegt:

  Andere diëtiste? Doe eerst goed dingen tegen elkaar afwegen, zoeken, oriënteren, vergelijken. Iedereen heeft wel een verhaaltje. Onderzoek goed wat in jouw eigen belang is.

 3. Appelvrouw zegt:

  Blewbird, mijn eigen belang is heel groot! Ik kwam met slokdarmklachten bij de dokter. Ze kon me maagzuurremmers voorschrijven maar ik wilde liever iets anders dus werd het de dietiste, en dat zijn schijf van vijf (en voedingscentrum) goeroes. En het is niet zeker of die slokdarm klachten niet gewoon door het hormoonpreparaat komen die ik om andere redenen noodgedwongen slik. Een andere dietiste zal me niet zoveel verder helpen. Ze hebben allemaal hetzelfde verhaal. Ik ken dat niet alleen van mezelf maar ook van mensen om me heen.
  Ik moet een lijst bijhouden wat ik eet en wat voor klachten die geven. En daarbij noteer ik mijn vermoeidheidsniveau.
  Hieraan kun je heel veel aflezen. ruim 10 jaar geleden ben ik ook bij een orthomoleculair genezer geweest, en daar kreeg ik juist een tarweloos dieet, omdat ik volgens bloedonderzoek gevoelig ben voor tarwe, intolerant zeg maar. Ik geloof het eiwit, ben het vergeten.
  In die tijd had ik heel erge gewrichtspijnen en sliep wel 20 uur per etmaal. Ik ging van niv 9 van vermoeidheid (ik zou het 10 noemen maar dat mag niet) naar niv. 5. Helemaal goed werkte het dus niet, ik knapte op maar herstelde niet. Nou ben ik al vanaf mijn 27e erg moe en slaap ik overdag minstens een uur, soms zelfs meerdere keren op een dag. Ik kan niets spontaan ondernemen. De meeste artsen hebben het altijd op vroeger gegooid, die geloven niet in dat een mens ook zomaar ziek kan zijn. Vroems was ook moe, alle dagen sleepte hij zich door de dagen, vele male erger dan ik. En hij had toch een leuke jeugd gehad en een goede ontwikkeling en beroep gekregen. Er zijn zoveel mensen die ziek zijn, of niet functioneren en die ze maar liever in een hokje plaatsen. De internist wilde mijn chronische ijzergebrek niet onderzoeken omdat ik toch altijd moe ben, geen beginnen aan, zei hij, terwijl ik al vanaf mijn 11e ijzergebrk heb, ik heb geen ijzervoorraad in het bloed. het hb is wel redelijk, maar de opslag is laag. Ik haal het niet uit voeding, ik gebruik een ijzerdrankje van de dokter, anders red ik het niet.
  Uitzoeken was ik al gewend, en ik weet wel dat er veel lekkere dingen zijn. Maar zoveel als ik nu moet eten valt me niet mee. En het opschrijven is net of ik strafwerk opschrijf.

 4. stroop is goed voor het ijzer. eet je dat wel?
  er zijn ala ndere denkbeelden dan de schijf van vijf geopperd.
  die arts van’ de voedselzandloper’ bijvoorbeeld, die ziet het anders.
  maar eens gaan lezen?

 5. EJW zegt:

  Dat is een hele uitzoekerij. Zelf probeer ik gezond te eten maar dat schiet er ook wel eens bij in. Ik ben- denk ik- nergens allergisch voor. Of ik heb iets nog niet gegeten waar ik het wel voor ben. .

 6. Appelvrouw zegt:

  Ja, Kitty, ik zei al dat ik uit voeding geen ijzer kan opnemen.
  Na 34 jaar heb ik natuurlijk wel eens wat geprobeerd met voeding, snijbiet, appelstroop, abrikozen, en vlees!
  Ik ga niet nog eens een andere goeroe lezen, ze komen me de strot uit, ik hou het bij de schijf van 3. Daar ben ik al 54 mee geworden. Vroeger kregen we nauwelijks groenten, en vlees was een enkele keer een luxe gehaktbal uit blik, en verder het zwoerd van het spek wat mijn vader op at. En toch heb ik dat overleefd.
  Ja, ik ben chagrijnig, heb net vlees gegeten 🙂
  En gisteren 30 km gefietst wat niet goed ging in mijn gewrichten.

  De diëtiste stuurt me door naar iemand anders die meer gespecialiseerd is in voeding en reumatische klachten en vermoeidheid.

 7. Appelvrouw zegt:

  EJW,
  Ha, je bent gewoon een heel tolerante man!

  Het uitzoeken valt eerlijk gezegd nog mee, met een eetlijst die ik moet bijhouden en de klachten, heb je wel redelijk overzicht. Had ik niet verwacht, heb het nog nooit gedaan.
  En ik ken de weg al jaren in natuurvoedingwinkels en toko’s, en lekkere recepten, maak sowieso het liefst alles zelf zodat ik weet wat er in zit en geen verrassingen tegenkom. Het vraagt alleen zoveel van mijn lichaam.
  Dat is trouwens een familietrekje, van de edele kant, mijn vaders’ kant. Wij zijn allemaal fijnproevers en kieskauwers, alleen smakelijk eten. En het zelfmaken is eerder traditie dan noodzaak. Daar kwam ik ook pas later achter. Mijn nicht heeft 6 kinderen op dieet.
  Allemaal zelfde soort klachten als ik, maar dan nog erger. Zij moest dus ook jarenlang van alles uitzoeken met eten, en zelfmaken is ook haar grootste hobby. Haar kinderen zijn echt gehandicapt, die van 20 loopt achter de rollator en een ander op krukken. Zo erg heb ik het eerder ook gehad, gebruikmakend van de rolstoel en krukken.
  Bij mij begon het pas op mijn 27e, bij hen al op hun 8e.
  Er zijn meer familieleden van mijn vaders’ kant die hetzelfde hebben, maar toe nu toe heeft geen onderzoeken kunnen achterhalen wat het is. Ik wel. Inteelt.
  Maar dat hindert op zich niets, dat was destijds onder de adel gebruikelijk om het kapitaal bij elkaar te houden.
  Alleen is het wel beroerd dat het nageslacht daar nog eeuwen onder moet lijden.
  Nou ja, ik weet het natuurlijk ook niet echt.

 8. Appelvrouw zegt:

  Mark,
  Je zat weer in de spambak. Hoe presteer je dat toch!
  McDonalds zit hier nogal ver vandaan, als ik er ben, ben ik zo uitgeput dat ik niet kan eten,
  je zult gelijk hebben dat ik geen gram aankom.

 9. J. Boer zegt:

  Mijn slager verkoopt biologisch Nederlands varkensvlees. Voor 35,00 euro per week ben je voor 2 personen voorzien. Dus echt luxe uitgave is dit niet. Koop vet vlees. Wij eten, omdat we veel dierlijk vet eten, maar 1 of 2 keer per dag. We hebben gewoon minder hongergevoel. En dat je agressief zou worden van rood vlees was uit te dikke duim van Diederik Stapel gezogen. Juist als je véél dierlijk vet eet en matig vlees ben je de zoetste én de beste van de klas. Het is echt waar dat als je alleen maar dierlijke producten eet, dus géén planten, plantzaden en plantenolie, ontstekingen en allergieën als sneeuw voor de zon verdwijnen. Persoonlijke ondervinding. Eigenlijk kun je héél goed en gezond leven als je alleen maar eieren eet, meer niet. Goedkoop maar wel eentonig natuurlijk maar daar houdt je lichaam van. Je lichaam weet graag waar het aan toe is en verwerkt deze voedingsstoffen zeer efficiënt. Door het eten van plantaardige voeding raakt je lichaam in de stress en verbruikt extra veel vitaminen en mineralen, waardoor je te korten op loopt. Beter dus om dit te vermijden.Te korten leiden tot ziekten. Je lichaam gaat bij te korten over tot kanibalisme: verbruikt je lichaamseiwitten (spieren en bloedvaten) , kalk (botten en nagels) en vetten (hersenen, longen etc.) Verzadigd vet is zo belangrijk voor je lichaam, dat je lichaam het zelf aanmaakt van al het andere ‘eetbare’ (=koolhydraten) dat je in je mond stopt. Het enige nadeel is dat dit vet op en in je lichaam als voorraadje wordt vast gezet. Zolang je lichaam niet leert op vet te verbranden blijft dit vet zitten waar het zit. Uithongeren is geen optie (=kanabalisme). Heel veel mensen zijn allergisch voor planten zonder dat zij dit beseffen. Pas als je geen planten meer eet bemerkt je dat. Doe er je voordeel mee.

 10. Appelvrouw zegt:

  J.Boer,

  Bedankt voor je bijdrage.
  Varkensvlees verdraag ik niet. Ook heb ik van iemand met jicht gehoord dat varkansvlees niet goed is.

  Als Diederik stapel iets uit zijn duim zuigt, dan kan toch een ander dat toch ook?
  Vele oudere mensen zijn vast niet ziek geworden van brood en een plantje uit de tuin.
  De mummi Ötzi is van ca 5300 jaar geleden en is aangetoond dat hij aan reuma leed.

  Ik heb al zoveel gehoord en gelezen over eten.
  Je weet niet maar waar voor en achter zit.
  Waarom zou de een wel en de ander niet gelijk hebben?
  Als je iedereen gelooft word je zelf ziek en een keuze kan ik niet maken dus blijf ik ziek.

 11. J. Boer zegt:

  Onze artsen studeren medicijnen maar géén geneeskunde. Zij worden onderwezen door de farmaceutische industrie om voor ieder kwaaltje een medicijn voor te schrijven, dat in velen gevallen al op de plank ligt. Genezen doen ze niet maar vaak onderdrukken ze alleen de symptomen en hebben de pillen ook nog vele bijwerkingen.
  Als het pilletje niet werkt, komt de chirurg op de proppen om het aangedane lichaamsdeel geheel of gedeeltelijk te verwijden. De oorzaak van de aandoening weten ze gewoon niet, terwijl dit gewoon in onze nieuwerwetse voedingsgewoonten ligt. Zoals je weet komen er steeds meer ‘ziekten’ bij. Een oliekachel kun je nu eenmaal niet vullen met kolen, hout of kranten. En ja, ons lichaam is een VET verbrandingskacheltje.
  Inderdaad doen velen wat Diederik Stapel ook deed, duimzuigen. Zoals je misschien weet komen de adviezen van het Gezondheidscentrum Voedingscentrum rechtsstreek uit Amerika, waar men het niet zo nauw neemt met de voedingsadviezen (dankzij o.a. Mc.Govern en Dr.. Ancel Keys) maar waar geld wel een heel grote rol in speelt om hun grote landbouw voorraden te kunnen slijten.(tarwe/mais/soja/pinda/fruit) Zoals het cholesterol verhaal, ook een uit de duim gezogen fantasie, veel geld oplevert voor de farmaceutische bedrijven maar mensen de vernieling in helpen. Ook de voedingsindustrie maakt handig gebruik van deze hele wan vertoning. De adviezen in Amerika zijn grotesker dan (gelukkig) in Nederland omdat VS zelfs 5 vruchten en 12 “servings” aan brood per dag adviseert. Wetenschappelijke ‘onderzoekers’ zijn veelal in dienst van de industrie die belang heeft bij een uitslag die in hun straatje past en die onderzoeken worden dan ook aangepast aan hun eisen. Dus geloof NIET in de industrie. Die heeft geen enkele baat bij jouw gezondheid. Onderzoekers krijgen alleen geld voor onderzoek als ze doen wat de industrie zegt.
  Gelukkig zijn er ook heel veel oudere onderzoeken van artsen die wél goed zijn en die niet door de industrie betaald zijn.
  5300 Jaar gelden at men ook al planten/gras, zelfs langer geleden. Na de IJstijd, die vele miljoenen jaren heeft geduurd, is de mens zich gaan vestigen. Toen begon het drama zich te ontvouwen. Landbouw ving aan, eerst nog om het vee te kunnen voederen, daarna vergreep de mens zich aan de plant met alle gevolgen van dien. Dat is dus zeker al 100.000 jaar geleden. Zo snel evolueert de mens niet. Het enige dat de mens behoeft is eiwit (voor opbouw als je klein bent, en voor reparatie doeleinden als je volwassen bent) en vet voor energie. In dierlijke producten zitten alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt, zoals ik al zei.
  Varkensvlees komt het meest overeen met de menselijke cellen. Eet wat je bent! Waaraan merk je dat je iets niet verdraagt? In het begin werd ik ziek van het drinken van een beker slagroom, of van kokosolie. Langzaam opbouwen dus,
  [sencuur door Appelvrouw toegepast]
  Mijn grote held is Dr. Jan Kwasniewski, een Poolse arts die enige klinieken in Polen heeft opgericht waar mensen met voornamelijk echt voedsel worden genezen. Wat ik van hem heb geleerd vind ik terug op de website van Dr.Ede en Dr Grove. Er zijn gelukkig al heel veel doktoren die hebben ontdekt dat ze met een koolhydraat vrij leven mensen gezonder en gelukkiger maken. Veel voorbeelden te vinden in Zweden, waar een ware revolutie op dit gebied aan de gang is.
  [sencuur door Appelvrouw toegepast]

 12. Appelvrouw zegt:

  J.boer,
  dit bedoel ik nu juist met religie, goeroes en zieltjeswinners.
  Waarom moeten jullie anderen opdringen waar jullie zelf in geloven?
  Ik kom uit Barneveld, ben opgegeroeid in Friesland en woon in Groningen, daarom geloof ik niets.

 13. J. Boer zegt:

  Jammer dat je dit zo opvat. Ik ben niet ‘jullie” Ik ben geen goeroe, hou niet van goeroes en wil niemand iets opdringen of dwingen. Ik geef mijn ervaring die mij en mijn familie veel gezondheid heeft gebracht en wil die ervaring graag delen. Ik ben niet lid van een club of een geloof. Ik ben mijzelf. Dit na een lange speurtocht via internet en boeken. Mensen moeten leren voor om zélf te denken in plaats van afhankelijk te zijn van een dokter of diëtist, die zelf óók niet denken. Een ieder heeft de vrijheid om eigen keuzes te maken en om daarvan te leren. Als iemand je een handreiking wilt doen kun je die aannemen of negeren. Nooit geschoten is altijd mis. Wat heb je te verliezen? Artsen die mensen genezen door voeding worden door andere artsen als kwakzalver betitelt en zelfs voor de rechter gedaagd om hun bul af te nemen. Gelukkig worden deze ‘kwakzalvers’ in één geval een vrouwelijke Zweedse arts, toch door de rechtbank in het gelijk gesteld. Ieder maakt zijn eigen keuze, goed of fout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s