Win en Lin

Een heel verhaal over het waarom gaat nog niet.
Maar ik zit nu op mijn mini pc achter linux.
Linux ken ik niet is nieuw voor me, en een foto bewerken in Gimp ook. Hoe krijg ik die foto nou kleiner, ik heb hem wel geschaald, maar hij is nog wel groot. En het bestandsformaat XCF wordt in wordpress niet herkend.
Daarom ga ik maar even naar boven naar de oude pc van Vroems, die doet tenminste waar hij voor gemaakt is.

Win & Lin
Ik hou niet van veranderingen en dingen weer uitzoeken en naar je hand zetten.
Maar ik heb mijn laptop opnieuw geìnstalleerd en die zit nu 135 updates te verstouwen. toetsenbord instelling is hier fout (hier = mini laptop), ipv een vraagteken krijg ik =. Maar waar dat ingesteld kan worden onder linux weet ik echt niet.
Geen in in uren uitzoeken.

Waar ben ik nou toch aan begonnen! Eerder stond hier windows xp op, maar die kon hij niet opdaten. dus dan maar naar linux. Maar als strAKS MIJN laptop weer up to date is zal ik nooit meer klagen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Win en Lin

 1. Marc Kooij zegt:

  Zo te zien staat je toetsenbord ingesteld op Nederlands ipv Verenigde Staten (internationaal).

  Als je in Gimp kiest voor ‘Opslaan’ komt er automatisch .xcf achter te staan. Als je dit .xcf verandert in .jpg of .png wordt het automatisch een jpg of png-bestand.

 2. Appelvrouw zegt:

  Marc, ik weet dat mijn toetsenbord verkeerd staat ingesteld. Maar hoe ik dat bij de mini laptop moet veranderen weet ik niet. Bij windows zie ik dan onderin beeld het toetsenbord en kan dat wijzigen. Bij lunux zie ik het niet. Maar ik begin maar net, en heb vandaag mijn hersenwerk wel weer verricht. Wie weet vind ik de grote oplossing nog eens.

  Bedankt voor je tip voor opslaan vanuit Gimp. Ik gebruik anders XN view. als ik daar de foto heb geschaald, en dan opsla kan ik kiezen voor 80% zodat het niet zo’n groot bestand is, die optie vond ik zo gauw niet bij Gimp, dus krijg ik meteen een bestand van ruim 1000 kb.

 3. knutselsmurf zegt:

  Er zijn veel varianten van Linux, omdat het een soort blokkendoos is waar je onderdelen van de software kan vervangen door anderen met dezelfde functie. Windows kent dat niet, en alles komt van dezelfde maker. De kern van het Linux systeem is het deel dat bestanden, gebruikers en processen creeert. De window-manager, die het uiterlijk van je bureaublad regelt, is zo’n verwisselbare component. Daarom werkt die van mij anders dan die van jou.
  Ik heb wat gelezen over Linux-lite. Ik zag dat de vraag naar de taal bij de installatie gesteld wordt en dat het achteraf alleen via een configuratiebestand te veranderen is. Ik zit helaas zo ver van Groningen als maximaal mogelijk is in Nederland. Er loopt vast wel een Groningse versie van mij rond die je even kan helpen. Gimp is een vrij zwaar grafisch pakket, vergelijkbaar met Photoshop. Er zijn veel lichtere programma’s die ook foto’s kunnen verkleinen en bijsnijden, maar zonder lagen en filters etc.

 4. Marc Kooij zegt:

  Er is een eventueel linux-versie van XnView.
  Maar ook daarvoor geldt, zoals Knutselsmurf ook al zegt, het is handig om er iemand bij te hebben die er kijk op heeft.

 5. Marc Kooij zegt:

  De toetsenbordinstellingen staan bij Linux-Lite onder ‘> Settings > Keyboard’. Zo’n handige switcher ontbreekt inderdaad zo te zien.

 6. Linux is natuurlijk een leuk en alternatief besturingssysteem voor iemand die eens iets anders wil proberen maar de doorsnee gebruiker is beter af met Windows en de programma’s die voor Windows zijn gemaakt.

  Eraf dus met die rotzooi, krijg je alleen maar stress van.

 7. reinejragolo zegt:

  Ik kom dan wel regelmatig in de buurt van Drenthe maar ik ben geen Knutselsmurf
  Het is beter dat ik me beperk tot een kopje thee met een plakje keek als een linux-specialist jouw computer weer ontrafelt. Mensen in mijn omgeving ontraden overigens Linux al je de ballen verstand hebt van computers.

 8. Appelvrouw zegt:

  @ Knutselsmurf,
  Ah, blokkendoos! Laat dat de windows fanaten maar niet horen.
  De taal is bij mij niet instelbaar, er zijn maar 2 talen:
  Engels, Engels US.
  Onder menu, Settings heb ik de taal aangepast naar Engels US en nu is het toetsenbord goed.
  ManB heeft dit een tijdje geleden voor me geïnstalleerd zodat ik hem weer kon gebruiken. Ik weet niet of hij Gimp ook heeft gedaan of dat dat er bij zat.
  De tip van Marc ga ik nog bekijken met opslaan.
  En een Groningse variant van een Knutselsmurf zal er wel zijn… maar er is maar 1 knutselsmurf. Ik heb niet zulke goede ervaringen met vreemden die willen helpen.
  Jou zou ik 100% vertrouwen maar niet iedereen laat ik meer in huis onder het mom van helpen.
  Dan moet het al een blogger zijn die ik vaker op het blog gelezen heb en positief bevonden is.

  @ Marc,
  Toetsenbord instelling… nee dat werkte niet op die manier zoals jij beschrijft, die gaf alleen Engels aan. De taal die bij taalinstelling aangevinkt stond. Die heb ik veranderd naar US en toen was het goed.
  Ik vind nou ook weer niet dat ik een heel erg dummie ben en overal maar een ander bij moet hebben. soms is het wel handig, maar dan moet je iemand kennen.

  @ Henk,
  Ik heb helaas geen keus voor mijn netbook (mini laptop) daar past windows niet op vanwege het formaat.
  Het gaat om mijn reserve pc’tje, meeneemding.Die is niet berekend op windows, ik had er windows xp op, maar die kon hij al jaren niet updaten of iets installeren omdat er geen ruimte genoeg is.
  Omdat ik nog kan uitwijken naar 2 andere computers ga ik er af en toe wat mee aan de gang. Is gewoon handig als ik ga logeren, hoewel ik tegenwoordig met de auto gebracht wordt, en dat ook niet meer zoveel uitmaakt.
  Iedereen wil tegenwoordig een tablet, dus een Eepc verkoop je ook al niet meer, maar ik heb hem helemaal nergens meer voor nodig.

  @ Reine,
  Ik heb geen zin in thee met cake visite, heb ooit eens zitten wachten op een blogger, die het straatje naar onze ingang zo eng vond dat ie gauw weer rechtsomkeer maakte.
  En een keer een blogger die kwam helpen met wordpress account aanmaken, kort na overlijden van Vroems, en toen wilde hij meteen wel helpen schilderen op zolder, en smeerde er wel 2 cm naast, dus kon ik alles ik al gedaan had opnieuw doen. Hij vond me een pietje precies maar dat ben ik niet. Als iemand zegt te kunnen schilderen dan verwacht ik dat hij binnen de lijntjes blijft. En toen bleef ie nog slapen in mijn bed, en ik moest bij ManB liggen want ik heb geen logeerbed!
  En achteraf een hoop gedonder om niks. Ik begin er niet meer aan hoor, er komen leuke bloggers iets met me ondernemen buitenshuis wat ik niet zonder hulp kan, of leuke gekke foto maken, of steppen, maar niet voor thee met cake.

  Ik heb hier altijd ManB nog, die weet wel het een ander van computers, maar heeft zich nooit in linux verdiept. En ik heb iets meer dan de ballen verstand van computers. Heb er juist een hekel aan dat je bij windows steeds minder zelf kunt doen en alles voor je bepaald wordt. Maar met linux zie ik evenmin veel opties die je zelf kunt doen. Zal wel komen omdat ik linux lite heb.

 9. ramireziblog zegt:

  Klinkt alsof het nog even kan duren…

 10. Ik vind altijd dat die gewoon moeten werken…
  Ik ben een digibeet (beter woord vind ik trouwens “andigibeet” want het is tenslotte ook een analfabeet). Ik heb thuis een appeltje, daar kan ik mee lezen en schrijven en meer wil ik ook niet 😉 Sterkte!

 11. Appelvrouw zegt:

  @ Ramirezie,
  Dat hindert nu niet meer.
  Mijn laptop heb ik voorzien van een schone versie windows 7 en het meeste werkt weer. het netbook/mini pc hoeft niet onmiddelijk goed te werken want voorlopig blijf ik toch thuis.

  @ Beeldsprekers,
  Ik vind ook dat het moet werken, maar soms moet je ze even opgang helpen.
  Volgens mij ben ik geen digibeetje meer, maar ik weet niet alles. Apple is toch voor dummies die zich nergens in willen en kunnen verdiepen? Hij moet het doen en daarmee uit. Hoe het komt dat het werkt als je op knopje A werkt hoeven applewerkers niet te weten.
  Ik ken alleen een vervelende vrouw die apple gebruikt en niets weet, niet hoe ze foto’s moet sturen, niet hoe ze die foto’s op de laptop van haar vader kan krijgen want niets lijkt compattible.
  En het adresbook van de Ipad van schoonpa is niet over te zetten op een tablet van een gewoon merk, zonder een betaald programma.
  Bij Linux zag ik bij settings ook al iets staan over Apple, en toen had ik het wel even gehad!
  Maar ik heb met het netbook niet veel keuze als ik hem nog wil gebruiken.

 12. sprakeloosid zegt:

  Ik weet niets van linux, maar bij mij moet ik altijd control shift tegelijk indrukken (aan de linker kant van mijn toetsenbord en dat helpt. Adviesje van mijn zoons

 13. Appelvrouw zegt:

  Sprakeloos, he ja! Dat werkt met mijn laptop met windows ook. Handig zijn die zonen van jou.

 14. Ik zou de toetsen opnieuw stickeren…:-)

 15. Appelvrouw zegt:

  Artafterallart,
  Maar waarom toch? Ik type meestal blind.

 16. Je hebt ze vast ook in braille-schrift, Appelvrouw 🙂

 17. Appelvrouw zegt:

  Niet nodig, Artafterallart.
  Ik ben dan wel een gevoelsmens, maar ik kan de toetsen met 8 vingers blindelings vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s