Niersteentjes (kristal)

Wie niet weet hoe een niersteentje eruit ziet hier wat voorbeelden.
Afbeelding1

Afbeelding2

Of erger: een filmpje van een niersteentje

Je hoeft niet verder te lezen hoor, ik praat hier wat voor mezelf. En misschien andere niersteenverzamelaars.

Al jaren heb ik regelmatig last van niersteentjes. Ik bedoel met regelmatig een paar keer per jaar.
Het afgelopen half jaar bijna lopende band werk.
Ik kreeg het advies veel te drinken, omdat ik met water ben groot gebracht is dat geen probleem.
Maar ook zou vit. C goed zijn. Dus slikte 500 mg extra per dag en als er een niersteentje is zelfs 3 gram. De bedoeling is dat door het vele drinken je veel gaat plassen en daarmee het steentje naar buiten straalt. Dat valt altijd reuze tegen, soms duurt dat weken, waarbij het de laatste week zwaar te dragen is.
Ook slik ik al jaren op doktersrecept calcium, vergoed door de ziektekostenverzekeraar, want ik gebruik nagenoeg geen zuivel. Hebben ze van de ziektekostenverzekeraar beslist dat de goedkoopste calcium goed genoeg is: een bruistablet. Je wilt niet weten wat daar allemaal in zit, en vooral veel zout wat het bruisend maakt. Daar ben ik meteen mee gestopt. Ik koop zelf wel betere calcium.

Daarnaast slik ik iedere ochtend een eetlepel ijzer, ook op doktersrecept, omdat mijn lichaam geen ijzer uit voedsel kan opnemen. Maar ik wen nooit aan dat giftige goedje en als het flesje leeg is wacht ik soms wel tot ik weer erge klachten heb voor ik weer aan de volle dosis begin.
Goed, weer een paar dagen erge last van een niersteentje. Pijn alsof je blaas op springen staat, en pijn in de rug en onderbuik, zweten, en vanmiddag dacht ik even flauw te vallen, maar het bleef bij de gedachte.

Nee, ik zou er niet over praten, en zeker niet in detail, als ik het niet gewoon wilde zeggen wat het inhoudt. Ik knijp nog steeds in mijn handjes dat ik weet dat dit weer overgaat. Nooit kan ik het los zien van de pijn van Vroems, die ongetwijfeld veel erger was.

Maar wat wil ik er vooral mee zeggen?
Je weet niet meer wat je moet doen, wat goed voor je is en wat niet. De een zegt dat je dit moet nemen want het is goed voor dit en de ander zegt dat je het niet moet nemen want het slecht voor dat.
Nu blijkt dat je van calcium niersteentjes kunt krijgen. En ook van vitamine C, vooral bij mensen die geen ijzer ophoopt, zoals ik.
Mijn probleem is dat ik niet alle voedingsmiddelen verdraag, waaronder tarwe, en volkorenproducten, geen peulvruchten, dadels en andere vezelrijke producten. Ik raak er totaal van uitgeput. Het beste zou zijn als ik niet meer zou eten, maar ja… er is nog heel veel over, zoals rode bieten, spinazie, noten en chocola, vooral die van 85% cacao.
Maar wat lees ik nu weer, al dit lekkers kan ook nierstenen veroorzaken.
Eigenlijk weet ik het niet meer, wat moet ik nog eten om gezond te blijven. Eieren, vis, een stuk rundvlees, maar een eiwitrijk dieet kan het ook veroorzaken. Dan maar als herkauwer de hele dag appels, sla, worteltjes en bleekselderij… Maar dat is weer eenzijdig, al zou het mijn gewicht wel ten goede komen.

Citaat van de website:
Vitamine C zal bij iemand die problemen heeft met de opslag van ijzer werken als pro-oxidant in plaats van anti-oxidant! Een ander nadeel van vitamine C is dat het in grote hoeveelheden het ontstaan van nierstenen bevordert. Vitamine C remt namelijk de opname van koper. Het koper hoopt zich vervolgens op in de nieren, waar het reageert met andere stoffen waaruit kristallen (nierstenen) ontstaan. De kans op het ontstaan van nierstenen is het grootst bij mensen die al eerder nierstenen hebben gehad.

–einde citaat—

Van een andere site over calcium:
Oxalaatrijke voedingsmiddelen vermijden

De meeste niersteenpatiënten moeten vooral oxalaatrijke voedingsmiddelen mijden zoals spinazie, rabarber, bieten, asperges, noten, chocolade, thee, aardbeien en tarwezemelen. Daarnaast doen zij er goed aan veel te drinken (minimum 2 liter water per dag), vooral volkorenproducten te kiezen en elke dag een ruime portie groenten en fruit te eten (behalve de oxalaatrijke soorten) omdat zij veel vezels aanbrengen. Een overdreven eiwitinname en het gebruik van zout moeten eveneens worden beperkt.
—einde—

Nog een site vol informatie.

Nierstenen zijn ook al aangetroffen in oude mummies en er is al sprake van stenen in geschriften uit de oudheid. Nierstenen zijn met andere woorden een vrij frequent verschijnsel. Mensen met een niersteen lopen een grotere kans om nadien opnieuw last te krijgen van een steen. Die kans bedraagt ongeveer 15 % na 1 jaar. Dit betekent dat van de 100 mensen er 15 binnen het jaar opnieuw een niersteen hebben.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Niersteentjes (kristal)

 1. Appelvrouw zegt:

  Anoniem:
  Zonder je naam of andere herkenningspunten modereer ik je reactie niet.

  Je vraagt of ik genoeg steentjes zou hebben voor een leuk straatje.

  Wel voor een poppenstraatje, zo onderhand.

 2. Selma zegt:

  Sommige mensen eten nieren (krak, krak, au, tandarts hellup).
  Vooral in Engeland en Argentinië zijn ze er dol op.
  Wil je een receptje?

 3. reinejragolo zegt:

  Ik ben niet zo gek op medische verhalen.
  Ik ga een appeltje uit de kelder halen.
  Baat het niet dan schaadt het hopelijk ook niet.

 4. Appelvrouw zegt:

  @ Selma,
  In Indonesië hebben ze speciale nierenthee.
  Hier ook wel te koop. Maar is geloof ik niet van nieren gemaakt 🙂
  Stuur maar een receptje. Als het maar geen rauwe nieren zijn.

  @ Reine,
  Het ging meer om wat je moet doen, wat allemaal gezond is, dat is aan de andere kant weer ongezond. En dat ik door mijn eetprobleem (voedingsmiddelen) helemaal nergens goede info over eten kan vinden, alle tips zijn gebaseerd op mensen die alles kunnen eten.

  Wees jij maar blij dat je geen appelallergie hebt. Je kunt werkelijk overal allergisch voor zijn. Om gek van te worden! Gelukkig ben ik dat al.

 5. francois15 zegt:

  Al eens diclofenac geprobeerd bij een aanval? Liever niet natuurlijk, maar ja je kent de verschijnselen (ik wens ze mijn ergste vijand niet/wel toe 😉 )

 6. Appelvrouw zegt:

  Francois,
  Hier lees ik een kenner.
  Ik heb wel eens diclofenac gehad, maar kan slecht tegen dat spul, word er misselijk van en moet dan alsmaar eten. Wel een mooie afleiding… maar probeer het te vermijden. Een beetje pijn mag best. Het is moeilijk te meten hoeveel pijn is. Ik ben al heel wat gewend in mijn gewrichten. Maar als het te erg is, zo erg als vanmiddag, dan is een pijnstillende ontstekingsremmer wel een welkome oplossing. Bij mannen is het erger, zeggen ze, die hebben een langere urinebuis.
  Maar volgens mij zijn mannen gewoon kleinzeriger 🙂
  Ik wens een niersteentje ook wel aan sommige vijanden toe.

 7. Selma zegt:

  Appelvrouw,
  receptje was een grapje.
  Gedverdegedver: orgaanvlees.
  Maar ik heb wel een grappige anekdote.
  Toen ik als scheepskok op het zeilschip de Oosterschelde eens langs Argentinië voer, van noord naar zuid, hadden we twee weken een paar Argentijnse gasten aan boord, die klaagden dat ze zo weinig vlees kregen bij ons (de Hollandse keuken schrijft een onsje bij het avondeten voor).
  Dus ik wilde ze blij maken, en nodigde ze in een haven uit nou eens lekker op z’n Argentijns inkopen te doen en voor ons te koken.
  Dat werd, ongelogen, een kilo vlees de man. Waarvan 7 ons steak, en 3 ons ‘intestines’. Vooral die intestines waren je van het voor hen, namelijk voor de helft stierenballen, en de andere helft nieren. Niet rauw. Ze konden niets anders dan alles op de barbecue leggen.
  En groente dan?
  Daar moesten ze erg om lachen: vlees is één en al groente, die koeien eten de hele dag niet anders dan gras!

 8. Appelvrouw zegt:

  Selma, LOL. Daar kan ik me helemaal in vinden hoor, dat de koeien al groenten hebben gegeten voor ze het vlees maakten.
  Een kilo de man? Dat heb je misschien ook wel nodig met die intestines.

 9. Selma zegt:

  Nee: dat je groente eet omdat je vleeseter bent.
  Daar kun je vegetariërs zo gezellig mee stangen.

 10. Appelvrouw zegt:

  Selma,
  Haha, mooi, daar heb ik nooit over nagedacht. Ik ben eigenlijk een echte groenvoer eter zeg ik altijd al.

 11. Appelvrouw zegt:

  Panta Rhei,
  (op jouw verzoek je uitgebreide reactie verwijderd maar laat de mijne – aangepast- staan)

  Mijn ijzerprobleem heb ik al 42 jaar, vanaf mijn 11e werd ijzergebrek geconstateerd.
  Er is geen behandeling voor, volgens de specialist mis ik een enzym in de lever die ijzer opneemt. Dat klinkt niet goed, maar als ik altijd ijzer slik is er niet zoveel aan de hand. Ik kan nooit een overdosis ijzer krijgen. Mensen die wel ijzer opslaan moet het dus niet gaan slikken.

  Niersteentjes zijn ook niet te behandelen,afhankelijk van de samenstelling kan ik wel mijn dieet aanpassen. Nog meer dingen weglaten! Kill your darlings dieet gaat het dan worden.
  Ik wacht nog op de uitslag van die samenstelling maar verwacht niets van een dieet.

  Ik heb altijd al gezegd dat ik een maandagmorgen gevalletje ben.
  Van staalpillen, zoals jij ze noemt, kreeg ik erge verstopping.
  En de injecties gaven zoveel pijn op de plek zelf en weken lang, dat dat niet vol te houden was.
  Ferrofumaraat suspensie slik ik nu.

  Kortademigheid of ademnood, herken ik heel goed. IJzer is de zuurstoftransporteur en je komt dus zuurstof te kort bij ijzergebrek.

 12. Panta Rhei zegt:

  (Reactie aangepast)

  Heel erg bedankt voor je doorwrochte antwoord, ik heb het al twee keer gelezen, maar laten we het voorlopig hier maar even bij laten, voor ons beiden heel goed.
  Ik kom bij je terug als je dat goed vindt en zwaar leed zal ik je ábsoluut besparen. Zo het er al zou zijn.

  Hartelijke groet!

 13. Aad Verbaast zegt:

  Pijnlijk!!!!!!!!!!
  En als ik de afbeeldingen bekijk dan is meteen duidelijk waarom. Het zou verboden moeten worden.
  @Francois15: Diclofenac heeft ook de bijwerking dat de nierfunctie afneemt.. Zo is er altijd wat.

 14. francois15 zegt:

  Ik gebruik het dan ook zelden Aad. En wat die nierfunctie betreft, tja… ik moet veel bier drinken van de dokter 😉

 15. Appelvrouw zegt:

  @ Panta Rhei,
  Je hebt me niet belast, ik stel zelf mijn grens.
  Kan soms kortaf klinken, maar is alleen maar duidelijk bedoeld, ipv om hetgeen heendraaien wat ik zeggen wil.

  @ Aad,
  Het is ook verboden, maar men beweert dat alles wat verboden is… euh, een uitdaging of zo, hoe ging dat gezegde ook alweer.
  Dat diclofenac die bijwerking heeft wist ik niet, de artsen schrijven het zo makkelijk voor bij chronische klachten.

  @ Francois,
  Waarom zei je dat niet eerder van dat bier.
  Dat vind ik een goede tip, beter dan vit.C en 3 liter water.
  Ik wacht alleen nog steeds op een opener die Sprakeloos naar Usquert zal brengen.
  https://appelvrouw.wordpress.com/2012/02/27/naaitafel/

 16. Panta Rhei zegt:

  Als je ’n man zou zijn zou ik zeggen: “U bent een heer!”
  Wat zeg in ’t geval het een dame is?
  “U bent een dame!” ?

  Hoe dan ook, DANK JE WEL!

 17. Ik ben blij dat ik niet kan meepraten over jou probleem Appelvrouw. Gezien de verhalen die ik er over hoor is het ontzettend pijnlijk. Tips heb ik ook niet voor je. Een biertje gaat er best in maar om nou de hele dag alcoholische versnaperingen te nuttigen (waar je op hun beurt weer meer dorst van gaat krijgen) lijkt me ook geen oplossing.

  OT,
  Je vraag bij m’n foto’s is me niet echt duidelijk, wil je dat nog even formuleren ? 🙂

 18. Pingback: Eigen werk. | Appelvrouw

 19. Pingback: enzovoort | Appelvrouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s