Net als je neus

16 is ze en klaagt over haar borsten.
Ze zijn te klein. Ze schaamt zich. Durft geen vriend te nemen.

Ik kijk naar haar strakke shirt.
En denk aan mijn jonge jaren. Toen nog niemand mijn verhoginkjes aanraakte. Geloof niet dat ik er ooit over nacht dat ze zo klein waren. Het duurde jaren voor er iemand kwam om ze in bekoring te brengen.
Als je er in laat snijden, zou dat lekkere gevoel er dan nog aanwezig zijn?
Daar hoor ik niemand over praten.

“Te klein? Kind, je bent 16, ze zijn prachtig zo. Je neemt toch geen vriend alleen voor je borsten?
Op mijn 16e had ik bh maat 65AA. Veel minder dan jij nu hebt. Op mijn 17e gingen ze groeien. En toen hielden ze daar niet meer mee op. Misschien gaan die van jou ook nog groeien.”
Ze is tenslotte familie, en wij hebben dat volume in onze genen.

Ze kijkt naar mijn wijde trui. En ik voel me bekeken alsof ik grote gebruikte theezakken heb die te lang in de pot hebben gehangen. en ik hoor die plastisch chirurg al tegen het meisje zeggen na een borstvergroting: ze zijn erg mooi.
Dat zullen ze tegen de mijne nooit zeggen.
Die zitten altijd in de weg met sporten, bij het vrijen, en bij contacten, soms komen ze er per ongeluk tegenaan. Altijd zitten ze in de weg.
Net als je neus.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Net als je neus

 1. richard koek zegt:

  mooie bijdrage
  poor moi
  hoe kleiner hoe beter
  maar dat terzijde….

 2. olijfje zegt:

  Schaamte hoort bij 16 zijn. ‘Youth is waisted on the young,’ zei Oscar Wilde, meen ik. Tegen de tijd dat je je verzoend hebt, is het lijf niet niet jong meer, jammer is dat. Hoe groot zouden ze worden met ingreep eerst en genen er later bovenop?

 3. Reine jRagolo zegt:

  Als je er last van hebt kun je ze ook over je schouders leggen.

 4. Appelvrouw zegt:

  @ Richard koek,
  Ik vind het ook erg dat het blijkbaar zo belangrijk is dat de mens zelf niet gezien wordt.
  Klein is mooi, vind ik ook.

  @ Olijfje,
  Op die leeftijd had ik minder schaamte. Pas nu de ouderdomsverschijnselen in beeld komen heb ik er meer last van. Op mijn 18e ging ik naar het naaktstrand, danste enmijn lichaam was vrijheid, het was van mij en wie mij niet goed genoeg vond moest vooral die volronde blondine nemen!
  Weet niet of het er bij hoor, maar het is al een tijd een hype dat je gefrustreerd moet zijn als je niet cup C hebt. Zelf voor meisjes/jonge vrouwen.
  Ooit was er een uitzending: nieuwe borsten voor je verjaardag.
  Dat werd zelfs door oma en mama betaalt!
  Nou euh, mijn kinderen moesten het doen met wat ze hebben!
  Mooie vraag wat er zou gebeuren als ze laat vergroten, en dan nog eens de genen over bovenop krijg. Ik wil het niet weten, cup X?

  @ Reine,
  Onder de oksels lijkt me een veel betere plek want over de schouders is nog erger, als je een schouderklopje krijgt!

 5. olijfje zegt:

  Ouderdom is niet leuk. Een kind vroeg mijn oude tantetje: ‘wat is er niet leuk aan ouder worden?’ En toen zei ze: ‘dat je zo lelijk wordt.’ Verdikkie wat een leuke tante was dat, ik keek graag naar haar, inclusief rimpels en knobbelvoeten.

  In een documentaire van Sunny Bergman zag ik Cubaanse vrouwen die trots waren op hun lichaam, ongeacht de vormen. Volgens hen kwam het door de afwezigheid van onzeker makende reclame. De hele schoonheidsindustrie is pure commercie. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1115739

 6. Appelvrouw zegt:

  Olijfje, die uitzending heb ik gezien. Maar ik zie het niet zitten om tegenover mijn vriendin te zitten en wiegend elkaars labia op te rekken! “Wij” zetten daar juist het mes in. Die dames en heren hebben dus ook een schoonheidsideaal.
  Ik geloof dat ik “vroeger” wel redelijk mooi was, maar dat wist ik niet. Het viel me pas op als ik met vriendinnen op stap ging, die kregen heel veel aandacht en mannen draaiden zich wel naar hun om. Het bleek mijn koele uitstraling te zijn, koele kikker noemden ze me, omdat ik geen lustobject was en wilde zijn.
  Ouder worden heeft beslist voordelen: je hoeft ineens niet meer te presteren. Ik ben gestopt met geven, ik neem nu alleen nog 🙂

 7. Deze man ziet liever 2 tepels op een plankje dan de enorme spekprammen van Lolo Ferrari of Dolly Parton 🙂

 8. Appelvrouw zegt:

  Henk,
  ik denk ook dat er veel mannen zijn die van klein houden. Jammer dat je dat te weinig hoort, zou voor zulke meisjes misschien wel goed zijn. Ben wel blij dat ik iets meer dan alleen tepels heb hoor. Er zit zoveel genot in de rest, áls iemand het durft aan te raken.

 9. selmasalo zegt:

  Geef die griet een schop onder haar domme kont.

 10. Appelvrouw zegt:

  Selma, ha, dat mag niet! Helaas.
  Ze is niet de enige, ik vind het vreselijk als ik dat hoor van jonge meisjes.
  Waar ben je nou mee bezig in het leven? Wie maakt dat die meisjes zo bezig zijn met dat soort dingen? Ik geloof dat plastich chirurgen al opereren als ze 17 zijn. Dat is toch erg hoor. Dat je in zo’n jong lijf wilt snijden terwijl er geen ziekte is maar een schoonheidsgekte. Kijk maar eens naar barbies, die zijn ook verre van ideaal gebouwd.

 11. olijfje zegt:

  Oh, heb ik het verkeerde fragment uitgekozen? Dat met die labia was in Oeganda. Een schoonheidsideaal dat haaks staat op het onze, maar eveneens een schoonheidsideaal, inderdaad.
  Hahaha, niet geven, maar het er lekker van nemen 🙂

 12. selmasalo zegt:

  Appelvrouw, een van mijn broers is plastisch chirurg. Dus ik weet dat er ook plastisch chirurgen zijn die nooooit meisjes van 16 nodeloos dikke plastic tietstukken innaaien.
  Mijn broer opereert wèl vrouwen die ziekelijk maat FFF hebben en daardoor gehandicapt zijn, en verder helpt hij mensen die door brandwonden gruwelijk verminkt zijn een enigszins normaal leven te krijgen, of dor operaties verminkte kankerpatiënten etc.
  En voorts gaat hij bij wijze van vakantie naar afgelegen gebieden in Afrika om gratis kinderen van hazenlippen af te helpen, die anders geen enkel bestaansmogelijkheid zouden hebben aldaar.
  Dáár gaat plastische chirurgie over.
  De rest is bullshit en charlatannerie.
  En vooral industrie, van geldwolven.
  Gespecialiseerd in heeeel domme meisjes met teveel geld.

 13. Appelvrouw zegt:

  @ Olijfje, weet ik niet, ik heb de link niet aangeklikt, kost me vaak teveel tijd, heb destijds de meeste uitzendingen wel gezien en dacht dat je die bedoelde die ik noemde.
  Wij hebben hier gewoon teveel luxe om ons druk te maken over iets natuurlijks.
  Maar ik heb ook een geheimpje hoor, met iets over teer (pek) en een huidarts.

  @ Selma,
  Jij kunt het heerlijk recht voor zijn raap zeggen. Als we die jonge meisjes nu eens zo toe konden spreken, zou dat niet beter zijn dan dat halve zoetsappige?
  Ik weet het niet. Maar er was ooit een uitzending op tv over zogenaamde mooie mensen en mensen met een minder fraai voorkomen, met echte misvormingen geloof ik.
  En die laatsten waren prachtig, en die meiden die voor mooi doorgingen waren niet om aan te zien. Of zo’n ontmoeting nou echt hielp weet ik niet zeker. Wel eens kwajongens gezien die naar arme landen gestuurd werden en in ziekenhuizen moesten werken, waar niets was, alleen patienten. Die jongens raakte spoedig hun wilde haren kwijt.
  Dan pas zie je waar het om gaat in het leven. De luxe van een paar te kleine tietjes is pas armoe.

 14. selmasalo zegt:

  Zo is het: armoe. Geestelijke en gevoelsmatige armoe.
  Die stomme rotwichten met bloesempjes van tietjes
  die al heur zakgeld en lage loon van AH-cassière en leningen over hebben voor levenslang littekenweefsel, nooit borstvoeding kunnen geven, hersteloperaties etc.
  Een schop voor d’r kont moeten ze hebben.
  En de hufters die ze opereren?
  Ik wou dat ik met ze durfde te doen wat ik denk.

 15. Ach, ik denk nog aan de tijd, toen ik zestien was, dat we zakdoekjes onder de BH stopten. Nu denken ze meteen aan borstvergroting. Waar is onze inventiviteit gebleven.
  En later komt het wel goed. Als ze regelmatig lekker gemasseerd worden.

 16. ejw zegt:

  Wat is er mis met kleine borsten. Ze zijn lief en vertederend.
  Hoorde eens over een man die erop aandrong bij zijn vriendin haar borsten te laten vergroten. Gedwee liet ze het nog doen ook. Geen knip voor de neus waard, die vent. Zijn vriendin was bang dat hij haar anders zou verlaten. Triest die afhankelijkheid en onzekerheid van die vrouw .

 17. Appelvrouw zegt:

  @ Selma,
  Het ligt denk ik niet alleen aan die meisjes.
  Als in de stad woont, en ik bepaalde kringen moet je wel een houding heben dat het je niets kan schelen. Het is sowieso raar, vind ik, dat er borstvergrotingen mogelijk zijn alleen maar voor uiterlijk vertoon. Net andere snijwerken aan ongeschonden lichaamsdelen die uitsluitend psychische klachten geven, meestal aangepraat, volgens mij. Denk ook dat dit alleen nog mogelijk is in privé klinieken, en daar gaat het alleen om geld. Die praten je nog meer oneffenheden aan als je niet oppast.
  Inderdaad: hufters. Maar die meisjes zullen dat juist vinden als hij het origineel niet kapotsnijdt.

  @ Babbelegoegje,
  Ohja, dat is zo watten en lapjes, dan leek het wel wat.
  DAt is toch goed genoeg?
  Misschien moeten we een flyer maken met jouw laatste zin:
  het komt later wel goed.
  Ik las hier al een paar mannen die liefst heel klein hebben.
  Nou, klein is fijn past er ook op!

  @ EJW, ik weet ook niet wat er mis is met kleine borstjes.
  Ergens moet een mens heel ongelukkig zijn als dat hetgeen is waar hij zich druk over maakt en vooral tot zulke ingrepen overgaat.
  Jammer dat die vrouw een vergroting onderging, ze wist vast nog niet hoeveel beter het was om die man te laten gaan.
  Ik had ook een vriendje die vond dat ik ze moest laten verkleinen, dan zou ik minder last van mijn rug hebben… nou… toen heb ik de partij tegen zinloos geweld opgericht.

 18. olijfje zei ‘Youth is waisted on the young,’ zei Oscar Wilde, meen ik.
  Olijfje, zo had ik ook nog een mooi citaat.
  “Als de jeugd eens wist en de ouderdom kon!”
  (Uit het Frans: Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
  Bron: Apologie Pour Hérodote (1566, H. Estienne )

 19. selmasalo zegt:

  Ach ja, de mannen… en borsten… dat is/die zijn zoooo simpel!
  Elke man heeft zijn eigen anima die bepaalt hoe zijn vrouw eruit moet zien.
  Bij de een is dat een gratenbak met cupmaat AA,
  bij de andere een vet mens met FF,
  bij de een moet ze blond zijn,
  bij de ander chocoladebruin, enzovoort.
  Je moet je nooit gaan aanpassen als je een minnaar hebt die aanmerkingen op je maakt, simpelweg de relatie uitmaken, want het komt toch nooit goed als je zijn ideaalbeeldlijf niet hebt.
  Heb je dus cup A, zoek een A-minnaar, heb je F, dan zijn daar de F-minnaars voor.
  En dan samen gelukkig zijn.
  Moeilijker is het niet.
  En dan kunnen die z.g. plastisch chirurgen worst gaan snijden bij de Hema, daar horen ze thuis.

 20. Apiedapie zegt:

  Ook Apie informeert Appelvrouw en haar lezerspubliek plechtig dat hij van klein en fijn houdt. En hij weet dat hij niet de enige is. Operaties, zeker op jonge leeftijd en zonder misvormingen, zijn dom, onethisch en meteen of op den duur onesthetisch. Neuzen: mogen klein en fijn, maar mogen ook groot en krom en karakteristiek zijn, ook daar geen operaties graag.

 21. Appelvrouw zegt:

  Apie,
  mooi, weer een mini fan.
  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, helaas zullen dergelijke meisjes mijn blog niet lezen.
  Zij lijden inmiddels aan tunnelvisie met aan het einde een grote borst in beeld.
  Wat ik nog niet weet en niemand mij verteld is hoe het daarna zit met gevoeligheid van de borst, en de tepels. Volgens mij is die weg want siliconen zullen de vrouw toch geen lekker gevoel geven? maar ik weet het niet. Ik zou dat gevoel nooit kwijt willen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s